WYDZIAŁ NAUK ROLNICZYCH

Uniwersytet w Siedlcach

kierunek_turystyka

Stale rozwijająca się branża turystyczna potrzebuje wysoko wykwalifikowanej kadry, która będzie potrafiła w sposób kompleksowy zająć się zorganizowaniem wyjazdu, od zamówienia autokaru począwszy na opiece rezydenta kończąc. Studenci kierunku TURYSTYKA I REKREACJA zyskują wszechstronne przygotowanie do wykonywania zawodu organizatora turystyki i rekreacji, samodzielnego planowania imprez turystycznych
i animacji wolnego czasu. Zyskują szerokie perspektywy zawodowe. Mogą podjąć zatrudnienie w:

  1. przedsiębiorstwach turystycznych
  2. ośrodkach wypoczynkowych
  3. gospodarstwach agroturystycznych

Jeżeli lubisz ruch, łatwo nawiązujesz kontakty i interesujesz się organizacją czasu wolnego dla dzieci i dorosłych wybierz kierunek TURYSTYKA I REKREACJA.


Atrakcją studiów na kierunku turystyka i rekreacjapraktyki studenckie organizowane w renomowanych ośrodkach wczasowych w kraju i za granicą. Nasi studenci mają możliwość odbycia tych praktyk m.in. w Grecji (Półwysep Chalcydycki, wyspy: Kreta i Rodos) oraz w innych krajach Europy (Anglia, Niemcy, Szwecja, Hiszpania). Ponadto w czasie studiów realizowane są zajęcia terenowe związane z wyjazdami w miejsca atrakcyjne pod względem przyrodniczym i kulturowym oraz imprezy rekreacyjne w plenerze.


{boxplus href=|images/kierunki_oferta/turystyka_1.jpg| title=|Kierunek TURYSTYKA I REKREACJA|}{/boxplus} {boxplus href=|images/kierunki_oferta/turystyka_2.jpg| title=|Kierunek TURYSTYKA I REKREACJA|}{/boxplus}
{boxplus href=|images/kierunki_oferta/turystyka_3.jpg| title=|Kierunek TURYSTYKA I REKREACJA|}{/boxplus}

 

Na kierunku turystyka i rekreacja studenci mają możliwość uzyskania dodatkowych umiejętności takich jak: nauka jazdy na nartach, nauka jazdy na snowboardzie,

 

{boxplus href=|images/kierunki_oferta/turystyka_4.jpg| title=|Kierunek TURYSTYKA I REKREACJA|}{/boxplus} {boxplus href=|images/kierunki_oferta/turystyka_5.jpg| title=|Kierunek TURYSTYKA I REKREACJA|}{/boxplus}
{boxplus href=|images/kierunki_oferta/turystyka_6.jpg| title=|Kierunek TURYSTYKA I REKREACJA|}{/boxplus} {boxplus href=|images/kierunki_oferta/turystyka_7.jpg| title=|Kierunek TURYSTYKA I REKREACJA|}{/boxplus}

kierunek_bioinzynieria

W czasach, gdy jakość nowoczesnej produkcji surowców i produktów żywnościowych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego odgrywa bardzo ważną rolę na świecie, istnieje konieczność kształcenia specjalistów z zakresu obrotu surowcami i produktami żywnościowymi. Takim kierunkiem jest najmłodszy kierunek funkcjonujący na naszym Wydziale: BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI.

U nas nauczysz się jak:

  • kontrolować jakość i bezpieczeństwo zdrowotne przetwarzanych produktów;
  • zorganizować produkcję żywności włącznie z doborem maszyn i urządzeń;
  • założyć i prowadzić przedsiębiorstwa działające w obszarach produkcji i przetwórstwa surowców i produktów żywnościowych.

Absolwent zostanie przygotowany do pracy w:

  • przemyśle rolno–spożywczym,
  • gospodarstwach rolnych, fermach produkcyjnych i hodowlanych,
  • zakładach, firmach i instytucjach zajmujących się doskonaleniem procesów produkcji i przetwarzania żywności,
  • laboratoriach analitycznych, badawczych, kontroli jakości i certyfikacji,
  • jednostkach doradczych,
  • ośrodkach badawczo-rozwojowych,
  • administracji rządowej i samorządowej,
  • zakładach zajmujących się obrotem surowców i produktów żywnościowych.
{boxplus href=|images/kierunki_oferta/bioinzynieria_1.jpg| title=|Kierunek BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI|}{/boxplus} {boxplus href=|images/kierunki_oferta/bioinzynieria_2.jpg| title=|Kierunek BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI|}{/boxplus}

 

Istota kształcenia na kierunku Bioinżynieria produkcji żywności odpowiada aktualnym potrzebom gospodarki i rynku pracy. Charakter kształcenia jest zbieżny z najnowszymi trendami pojawiającymi się w krajowej gospodarce. Umożliwi on pogłębienie i rozszerzenie wiedzy o systemach produkcji i rynkach żywności we współczesnym świecie. Stwarza możliwość zapoznania się procesami jednostkowymi w łańcuchu żywnościowym. Absolwenci opanują wiedzę i umiejętności niezbędne prowadzenia przedsiębiorstwa działającego w obszarach produkcji surowców i produktów żywnościowych i ich przetwórstwa. Absolwenci będą mieli ściśle sprecyzowane kompetencje, umożliwiające podjęcie pracy w gospodarstwach i firmach działających, w sektorze produkcji, przetwórstwa i handlu żywnością w kraju i za granicą.

 

Na kierunku Bioinżynieria produkcji żywności:

  • zdobędziesz wiedzę interdyscyplinarną z zakresu produkcji, przetwarzania i przechowywania surowców i produktów żywnościowych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego;
  • zapoznasz się z problematyką technologii stosowanych w produkcji roślinnej i w produkcji zwierzęcej, metodami oceny surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, systemami kontroli ich jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, możliwościami i sposobami ich przechowywania i utrwalania;
  • zdobędziesz wiedzę z zakresu podstaw przetwarzania surowców żywnościowych w przemyśle rolno-spożywczym oraz umiejętności organizacji produkcji włącznie z doborem maszyn i urządzeń;
  • poznasz zasady funkcjonowania rynku produktów żywnościowych, zagadnienia organizacji i ekonomiki produkcji, marketingu, doradztwa zawodowego a także podstaw prawa w zakresie działalności gospodarczej
  • zdobędziesz wiedzę na temat roli i znaczenia żywności we współczesnym świecie, zróżnicowania systemów jej produkcji oraz problemów niedożywienia i nadprodukcji żywności.
{boxplus href=|images/kierunki_oferta/bioinzynieria_3.jpg| title=|Kierunek BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI|}{/boxplus} {boxplus href=|images/kierunki_oferta/bioinzynieria_4.jpg| title=|Kierunek BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI|}{/boxplus}
{boxplus href=|images/kierunki_oferta/bioinzynieria_5.jpg| title=|Kierunek BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI|}{/boxplus} {boxplus href=|images/kierunki_oferta/bioinzynieria_6.jpg| title=|Kierunek BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI|}{/boxplus}
{boxplus href=|images/kierunki_oferta/bioinzynieria_7.jpg| title=|Kierunek BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI|}{/boxplus} {boxplus href=|images/kierunki_oferta/bioinzynieria_8.jpg| title=|Kierunek BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI|}{/boxplus}

 

 

Uprzejmie informujemy, iz sprawy związane z otwartym przewodem doktorskim oraz wszczęciem postępowania o nadanie stopnia doktora prowadzi Dział Nauki i Współpracy z Zagranicą.

Poniżej link do strony Działu Nauki:

Postepowanie awansowe - przewody doktorskie.

Bliższych informacji można uzyskać  pod nr tel. 25 643-13-64