12 listopada to Światowy Dzień Jakości!
Rozpoczynamy Wydziałową Kampanię pod hasłem: "Jakość żywności od producenta do konsumenta".
Nasza Kampania wpisuje się w Strategię "od pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. Na początek, zachęcamy do zapoznania się z Komunikatem Komisji Europejskiej, dotyczącej:
- Jakość roślin okopowych: ziemniak, burak cukrowy, topinambur (Prof. dr hab. inż. Krystyna Zarzecka)
- Mięso wieprzowe (Dr hab. Halina Sieczkowska – prof. uczelni , Dr hab. Andrzej Zybert – prof. uczelni)
- Zboża (Dr inż. Emilia Rzążewska)
- Mięso wołowe (Dr hab. Krzysztof Młynek – prof. uczelni)
- Rośliny oleiste: rzepak i len (Prof. dr hab. Marek Gugała)
- Mięso indycze (Prof. dr hab. Barbara Biesiada-Drzazga)
- Mikrowarzywa (microgreens) (Prof. dr hab. inż. Wanda Wadas)
- Jagnięcina (Dr inż. Elżbieta Horoszewicz, Dr hab. Roman Niedziółka – prof. uczelni)
- Jajka (Prof. dr hab. Barbara Biesiada-Drzazga)
- Polska jabłkiem stoi... (mgr inż. Karol Remiszewski)