WYDZIAŁ NAUK ROLNICZYCH

Uniwersytet w Siedlcach

Zarządzenie nr 32/2021 Rektora UPH z dnia 16 marca 2021 r. w sprawie organizacji praktyk zawodowych studentów UPH

Wzór porozumienia w sprawie organizacji obowiązkowej praktyki zawodowej studenckiej (ciągłej kierunkowej)

Wzór wniosku - dotyczy § 7a Zarządzenia Rektora Nr 32/2021  z dnia 16 marca 2021 r.
w sprawie organizacji praktyk zawodowych studentów UPH ze zmianami

Opiekunowie praktyk na Wydziale Agrobioinzynierii i Nauk o Zwierzętach 

  • dr hab. inż. Dorota Banaszewska - kierunki studiów: zoopsychologia z animaloterapią, zootechnika.
  • dr inż. Marek Niewęgłowski - kierunki studiów: agroleśnictwo, gospodarka przestrzenna, rolnictwo.

Rozkłady zajęć - studia stacjonarne i niestacjonarne

Rozkłady zajęć - studia stacjonarne i niestacjonarne

kierunek dietetyka

Problem złego odżywiania społeczeństw jest wciąż aktualny. Od lat borykamy się z nadwagą, niedowagą, i szeregami chorób, na które zasadniczy wpływ ma nasze codzienne odżywianie. Dlatego ważnym jest, aby obok nas było jak najwięcej specjalistów, którzy w profesjonalny sposób pomogą nam w codziennej walce ze złymi nawykami żywieniowymi.

Jednym z kierunków, którzy kształci specjalistów w tym zakresie jest DIETETYKA prowadzona na Wydziale Przyrodniczym UPH w Siedlcach.

Dietetyka to nauka skupiająca się na badaniu produktów żywnościowych, planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu racjonalnych metod żywnościowych.

Dietetyk bada pochodzenie żywności, proces przygotowania potraw, a także dostosowuje je do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu zdrowia i wieku.

Absolwent jest przygotowany do pracy w:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, poradniach dietetycznych, zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
  • organizacjach konsumenckich,
  • placówkach sportowych i odnowy biologicznej (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji),
  • w szkolnictwie - po uzyskaniu dodatkowych kwalifikacji z zakresu przygotowania pedagogicznego
  • w laboratoriach oceny jakości żywności
  • ponadto będzie przygotowany do współpracy z firmami produkującymi dietetyczne środki spożywcze i preparaty do leczenia żywieniowego oraz współpracy z lekarzem w zakresie leczenia wymagającego odpowiedniego postępowania dietetycznego.