Kierunek
menadżer produkcji i dystrybucji żywności to innowacyjny kierunek studiów, który wychodzi naprzeciw oczekiwaniom branży żywnościowej szczególnie mocno rozwiniętej w regionie środkowo-wschodniej Polski. Współpraca na płaszczyźnie dydaktycznej, badawczej, naukowej Uniwersytetu z podmiotami gospodarczymi branży żywnościowej wpisuje się w strategię Uczelni na najbliższe lata, co pozwoli na lepsze prowadzenie procesu dydaktycznego na proponowanym kierunku studiów.
Absolwent uzyska tytuł zawodowy
inżyniera. Posiada specjalistyczną wiedzę z zakresu technologii stosowanych w produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, metod oceny żywności, systemów kontroli jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, prawa paszowego, sposobów przechowywania i utrwalania żywności. Zdobył umiejętności planowania, organizacji i sterowania procesami w łańcuchu żywnościowym. Opanował zasady i warunki prawa żywnościowego handlowego, działalności gospodarczej, funkcjonowania rynków żywności, organizacji i ekonomiki produkcji, marketingu. Absolwent zdobył umiejętności kreatywnego projektowania i kierowania procesami w łańcuchu żywnościowym, ze szczególnym uwzględnieniem etapów produkcji i dystrybucji żywości. Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do wdrażania innowacyjnych rozwiązań technologicznych oraz dostosować się do wymagań prawnych i rynkowych.
Absolwent jest przygotowany do kierowania zespołami ludzkimi oraz do zakładania i prowadzenia przedsiębiorstw działających w łańcuchu żywnościowym. Umie wykorzystać techniki i narzędzia informatyczne do sterowania procesami technologicznymi na etapie produkcji, przetwórstwa, przechowywania i dystrybucji żywności oraz w administrowaniu firmą. Absolwent posiada wysokie kwalifikacje menadżerskie, jest przygotowany w szczególności do pracy na stanowiskach kierowniczych w podmiotach gospodarczych branży żywnościowej. Jest specjalistą w zakresie sterowania procesami w firmach działających w obszarze produkcji surowca, przetwórstwa, obrotu i dystrybucji żywności. Absolwent jest przygotowany do prowadzenia działalności w produkcji i dystrybucji żywności we własnym zakresie. Może także podjąć pracę w podmiotach zajmujących się badaniem i kontrolą żywności, w instytucjach finansowych rządowych, samorządowych oraz w firmach konsultingowych. Absolwent będzie przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia.