WYDZIAŁ NAUK ROLNICZYCH

Uniwersytet w Siedlcach

Zespół Uniwersytetu w Siedlcach z Instytutu Zootechniki i Rybactwa oraz Instytutu Nauk o Zdrowiu w składzie: dr hab. inż. Anna Milczarek prof. uczelni (kierownik projektu IZiR), dr hab. inż. Andrzej Zybert prof. uczelni (ekspert IZiR), dr hab. inż. Elżbieta Krzęcio-Nieczyporuk prof. uczelni (ekspert INoZ), dr hab. inż. Alina Janocha prof. uczelni (ekspert IZiR), dr hab. inż. Halina Sieczkowska prof. uczelni (ekspert IZiR), dr hab. inż. Katarzyna Antosik prof. uczelni (ekspert INoZ) i dr inż. Krystian Tarczyński (ekspert IZiR), uczestniczli w projekcie realizowanym, w ramach konsorcjum (grupy operacyjnej: Innowacja dla żywności), którego liderem był Zakład Mięsny Mościbrody Sp. z o.o. Partnerami konsorcjum był także Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie oraz Gospodarstwo Rolne.

Celem projektu była produkcja wędlin o wysokiej wartości odżywczej i dietetycznej, a także pożądanej atrakcyjności sensorycznej z mięsa tuczników mieszańców ras krajowych wielkiej białej polskiej i polskiej białej zwisłouchej żywionych paszami z dodatkiem prebiotyku (inulina) i/lub probiotyku, które umożliwią pozyskanie wysokiej jakości mięsa wieprzowego.

Wydarzenie podsumowujące projekt zgromadziło producentów trzody chlewnej, przedstawicieli władz, naukowców, firmy paszowe, doradców rolniczych oraz okolicznych mieszkańców zainteresowanych innowacyjnymi rozwiązaniami w produkcji żywności. Spotkanie było okazją do degustacji produktów ZM Mościbrody Sp. z o.o. oraz dyskusji i wymiany poglądów.

Relacja z podsumowania projektu - film z wydarzenia "Bitwy na noże o kotlet schabowy"