WYDZIAŁ NAUK ROLNICZYCH

Uniwersytet w Siedlcach


zdjęcie przedstawia Panią prof. dr hab. Janinę Skrzyczyńską, Dziekana WydziałuW dniu 9 maja 2019 roku na Wydziale Przyrodniczym odbyły się Wykłady Jubileuszowe pod hasłem „Środowisko-Żywność-Zdrowie”. Imprezę z udziałem przedstawicieli regionalnego biznesu zorganizowano z okazji 50-lecia Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach.



Pracownicy Wydziału Przyrodniczego wygłosili następujące wykłady związane z ich działalnością naukową:

- „Zachowanie różnorodności biologicznej: wyzwanie współczesności” - prof. dr hab. Marek Żabka
- „Chleb pracą nabyty bywa smaczny i syty” - prof. dr hab. Barbara Gąsiorowska, dr hab. Krzysztof Pakuła
- „Jajo - fakty i mity”  - dr hab. Barbara Biesiada-Drzazga,
- "Przeszczep darem życia" - mgr Zdzisława Anna Borkowska.

       W tym, tak ważnym dla naszej społeczności akademickiej wydarzeniu wzięli też udział przedsiębiorcy z naszego regionu, których działalność związana jest ze specyfiką badań realizowanych na Wydziale Przyrodniczym.

       Rolę gościa honorowego pełnił Pan dr inż. Mirosław Angielczyk, właściciel firmy Dary Natury oraz gospodarstwa agroturystycznego Ziołowy Zakątek. Firma  Dary Natury  zajmuje się produkcją ziół, preparatów ziołowych i żywności wyprodukowanej metodami ekologicznymi. Działa ona w powiecie siemiatyckim, w miejscowości Koryciny. Gospodarstwo Ziołowy zakątek dysponuje bazą umożliwiająca organizację konferencji naukowych oraz zajęć terenowych dla studentów, z której Wydział Przyrodniczy często i chętnie korzysta. Pan dr inż. Mirosław Angielczyk opowiedział o przeszłości i teraźniejszości firmy, a także warunkach działalności na rynku żywności ekologicznej. Wszyscy z wielkim zainteresowaniem wysłuchali Jego wystąpienia.

       Kolejnym przedstawicielem świata biznesu, który zaszczycił nas swoją obecnością, był Prezes Mazowieckiej  Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Pan Wojciech Radzikowski. Jest On również właścicielem piekarni „Ratuszowa” Radzikowscy S.C. -  najstarszej piekarni w Siedlcach, która działa nieprzerwanie od 1930 roku. Obecnie prowadzona jest przez trzecie pokolenie rodziny Radzikowskich. Podczas wystąpienia Pan Prezes dokonał prezentacji firm zrzeszonych w Mazowieckiej  Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego.

       Następnym gościem, przedsiębiorcą był Pan Grzegorz Maryniowski, właściciel firmy BioGrim z Wojciechowa k/ Lublina. Udzielił On wywiadu na temat możliwości i warunków   działania na rynku żywności funkcjonalnej.

       Uczestnicy Wykładów Jubileuszowych mogli degustować oraz zakupić produkty przedsiębiorców zrzeszonych w  Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz firm:  BioGrim z Wojciechowa, Drosed S.A., Zakłady Mięsne Mościbrody i SPOMLEK z Radzynia Podlaskiego.

Pracownicy działającej na Wydziale Przyrodniczym UPH Poradni Dietetyczno-Żywieniowej udzielali bezpłatnych porad i dokonywali analizy składu ciała.

       Na zakończenie imprezy wszyscy jej uczestnicy zostali zaproszeni na jubileuszowy tort.