WYDZIAŁ NAUK ROLNICZYCH

Uniwersytet w Siedlcach


Konferencja Kobieta Przedsiebiorcza 01
Dnia 10 listopada br. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego (Oddział Siedlce) po raz trzeci, zorganizował konferencję "Kobieta Przedsiębiorcza”, która w tym roku dotyczyła aspektu „Żywność, żywienie, a zdrowie”.

Do udziału w konferencji zostały zaproszone Pani dr hab. Katarzyna Antosik prof. UPH oraz Pani dr hab. Elżbieta Krzęcio–Nieczyporuk prof. UPH reprezentujące Katedrę Dietetyki i Oceny Żywności na Wydziale Przyrodniczym naszego Uniwersytetu.




Wśród uczestników były przedstawicielki kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń, wytwórcy produktów tradycyjnych, rolnicy prowadzący gospodarstwa agroturystyczne oraz kobiety aktywnie działające na rzecz przedsiębiorczości na obszarach wiejskich wschodniego Mazowsza.
Tym razem celem przedsięwzięcia była edukacja społeczności lokalnej w zakresie żywności i żywienia poprzez podniesienie wiedzy dotyczącej roli żywności tradycyjnej oraz produktów przetwórstwa rolno-spożywczego w codziennej diecie i ich wpływ na organizm człowieka.


Pani dr hab. Katarzyna Antosik prof. UPH przedstawiła dwa wykłady: wykład wprowadzający dotyczący roli żywności tradycyjnej w diecie człowieka oraz wykład nt. wpływu jaj, mleka, ryb i miodu na zdrowie człowieka.
Pani dr hab. Elżbieta Krzęcio–Nieczyporuk prof. UPH natomiast przybliżyła uczestnikom konferencji aspekt spożycia mięsa a ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.

W zaplanowanej części „Dobre praktyki” przykłady przedsiębiorczości kobiet na obszarach wiejskich zaprezentowała Małgorzata Elis, która wraz z mężem prowadzi małą przetwórnię „Wędliny domowe” oraz Elżbieta Łęczycka ze Stowarzyszenia „Nasze Białki”.
Istotną częścią konferencji było również przeprowadzenie Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych (etap Oddziałowy), w którym aktywnie uczestniczyły, w charakterze członka Komisji, zaproszone do udziału w konferencji Panie Antosik oraz Krzęcio-Nieczyporuk.

Dr hab. Katarzyna Antosik prof. UPH

Fotogaleria